Äg och vårda din bostad – så klarar du dig bättre i samhället

Film

Vill du klara dig väl i samhället? Bland det viktigaste du då behöver göra är att äga och vårda din lägenhet, ditt hus och eventuella fritidshus. Människor som äger och vårdar sina saker klarar sig mycket bättre än de personer som låter mycket bero på andra eller som är för beroende av andra. Det gäller oavsett utbildning och inkomst.

Fixa och laga bostaden

Varför ska du fixa, laga och vårda din bostad? Jo, för att din bostad är en ekonomisk investering. Kanske den bästa investering som du som privatperson någonsin gör. När du vårdar din bostad investerar du i den på tre sätt:

  • Den ökar i värde inför en försäljning.
  • Du bor bekvämare och kan använda den på ett bättre sätt.
  • Du slipper de riktigt dyra och plötsliga räkningarna när något gått sönder.

Genom att hela tiden fixa och rusta upp i din bostad, byta ut fönster, måla lister, ta hand om rör eller byta ut trasiga brädor på altanen håller du bostaden och fritidshuset i ett fint skick. Det blir trevligt att bo där och du får ut mer när du säljer. Och du slipper att plötsligt göra en akutrenovering som du egentligen inte har råd med, men som bara måste göras. Gå in på Byggmax och köp allt som du behöver för att vårda huset eller lägenheten. Allt på en plats.

Ökar i värde

Vill du att din bostad ska öka i värde är det särskilt viktigt att se över isolering, fönster och externa värmekällor som en kamin. Även badrum med golvvärme är en klassiskt värdeökare. Det är sådana saker som till slut avgör om folk vill köpa en bostad till ett högt pris: vad blir energikostnaden och hur trevligt är badrum och kök? Fina tapeter och altan är bra, men det är sådant som är enkelt att fixa själv. Men energisnåla fönster, en riktigt bra ytterdörr som både är säker och som inte släpper ut värme är goda investeringar.

Bo bättre

Om du planerar att bo kvar i bostaden bör du både vårda den så att det är trevligt för dig, men också fixa och rusta upp så att du i slutändan får en låg månatlig kostnad. Energisnåla fönster och dörrar, solceller, värmepump och kamin är alltid bra. Sedan är det riktigt skönt att ha en altan.

Dyra räkningar

Om du inte vårdar din bostad är du mer utsatt. Taket behöva bytas och du har inte nog med pengar på kontot. Eller så läcker det i badrummet. Människor som vårdar och planerar sina bostäder och liv klarar sig bättre i samhället. De slipper plötsliga utgifter eller så har de räknat med att de kan komma och har lagt undan pengar. Var förutseende och stressa mindre.

nullpoint