Olika falanger i “Divergent”

Film

Filmen “Divergent” från 2014 är en filmatisering av författarinnan Veronica Roths roman med samma namn. Handlingen kretsar kring en dystopisk och futuristisk värld där ordningen bibehålls genom att alla människor helt enkelt delas in i fem falanger där varje falang representerar en specifik dygd. De olika grupperna utgörs av De osjälviska, De tappra, De lärda, De ärliga och De fridfulla.

Samhället är till synes välordnat och freden är tryggad så länge som alla tonåringar går igenom processen och ceremonin att välja livsinriktning. Antingen stannar de i den kontext de vuxit upp eller så avgör deras individuella talanger och egenskaper vilken falang som är lämplig. Detta val är definitivt och kan inte göras ogjort eller ändras. Shailane Woodley spelar den 16 åriga Beatrice Prior och tittaren får följa hennes livsval men får också veta att hon bär på en hemlighet som gör henne farlig för samhället.

Beatrice växer upp hos De osjälviska men väljer att leva hos De tappra som är samhällets väktare. Detta val förvånar alla och nu måste Beatrice gå igenom en intensiv initieringsprocess av både psykologiska och fysiska utmaningar. Beatrices hemlighet är att hon är divergent vilket betyder att hon inte passar in i någon av grupperingarna. Hon har i själva verket talanger som gör att hon skulle passa in var hon vill. Hon klarar prövningarna och tillsammans med sin falang injiceras hon med ett nytt serum som dock får de andra att attackera De osjälviskas falang. Beatrice förblir opåverkad och försöker rädda sin familj.

Det visar sig att serumet är framställt för att styra de som injicerats och nu avslöjas ännu fler hemligheter som ställer allt på sin spets. Samtidigt har “Tris” inlett en romantisk relation med sin tränare och gruppledare Four (Theo James) och även han visar sig vara divergent. Budskapet i denna dystopiska film skulle mycket väl kunna vara att alla människor egentligen är divergenta. Alla har möjligheten att välja vem de vill vara om de är tappra nog att våga göra det. Oavsett vem som styr världen vi människor lever i finns det egentligen bara två grupperingar som även de utgörs av ett val. Valet att vara god eller ond. Filmen är ett fullspäckad action och science fiction äventyr där De lärda styr över den nya teknologin vilket också visar sig vara förödande.

nullpoint