Zombiekatastrof i Resident Evil

Film

Skådespelerskan Milla Jovovich spelar huvudrollen som den kvinnliga actionhjälten Alice i apokalypsernas absoluta mardrömsscenario. Världen befinner sig i ett katastrofläge då ett livsfarligt virus stulits av en tjuv och det har infekterat hela labbet. Detta T-virus orsakar den sjukdom som förvandlar människor till bindgalna, köttätande zombier och spridningen till omvärlden måste på alla sätt förhindras.

Det hela misslyckas naturligtvis och viruset sprids över värden. Alice gör allt i sin makt för att stoppa det och de korrumperade ledarna i företaget Umbrella Corporation som bär ansvaret för katastrofen. Själva filmen bygger löst på ett japanskt tv-spel med samma namn till alla fans stora förtjusning.

En insatsstyrka kallas in för att sanera labbet och filmen bjuder på en akut mardrömskänsla och nagelbitande spänning. Alice har naturligtvis drabbats av minnesförlust och hon har ingen aning om att även hon är företaget Umbrellas egendom. Resultatet av vad denna zombiekatastrof ställer till med är en totalt ödelagd värld där allt går ut på att överleva till varje pris. Alla samhällsresurser sätts en efter en ur spel och allt som återstår är en primitiv värld där man bokstavligen äter eller blir uppäten. Denna miljö är inget för de svagare utan här överlever bara de starkaste om de har tur och håller sig nära Alice.

Budskapet är tydligt och varnar för de ytterligheter människan både historiskt sett och i framtiden skulle kunna ställa till med i framställandet av biologiska vapen i syfte att användas i krig. Tankarna går också till genmanipulering och dess avarter. Det finns egentligen ingen gräns för vad girighet och maktlystnad i människans natur kan ställa till med. Resident Evil blev naturligtvis en stor succé som blåste nytt liv i zombieapokalypsgenren och filmen fick ett flertal uppföljare.

nullpoint