Robotar i Artificial Intelligence

Film

2001 kom Steven Spielbergs film “Artificial Intelligence” som utspelar sig i en framtid där världen hotas av växthuseffekten och polerna till viss del har smält. Människan har alltmer börjat använda sig av robotar i vardagen och när det införs restriktioner i barnafödandet uppfinns en robot som ser ut och beter sig precis som ett vanligt barn, men är en prototyp till en ny generation av väldigt avancerade robotar med möjlighet att känna känslor.

Haley Joel Osment spelar David som är en prototyp till en barnrobot. Han placeras hos en familj med en mycket sjuk pojke. När pojken i familjen vaknar ur sin koma blir David utkastad. Mamman i familjen lämnar honom i en skog med en nalle till sällskap. David träffar nu den vuxne glädjeroboten Gigolo Joe spelad av Jude Law. David börjar leta efter den blå fé som han stött på i sagan om Pinocchio. Den lille robotpojken bär en längtan om att få bli en riktig pojke som kan bli älskad på riktigt.

Den här filmen kom delvis till i kölvattnet kring debatter om vad artificiell intelligens skulle kunna ställa till med i ett mänskligt samhälle och speglar rädslan att robotar skulle kunna ta över.

nullpoint