Blade Runner

Film

”Blade Runner” (1982) och ”Blade Runner 2049” (2017) är två filmer man inte bör missa, som båda skildrar den mörka framtiden i Los Angeles. Den första filmen fick inspiration från en roman skriven av Philip K. Dicks bok ”Androidens drömmar” (Do Androids Dream of Electric Sheep) och Harrison Ford spelade huvudrollen som ”Rick Deckard”. Vill man vet mer om boken finns information på nätet, precis som om man är intresserad av factoring eller annat spännande.

Blade Runner

Handlingen i “Blade Runner” utspelar sig i LA under år 2019 och människor har lyckats framställa androider, vilket innebär att robotarna är organiska. Det går knappas att se någon skillnader mellan androiderna och människor. De kallas för replikanter och används som slavar, men efter ett mycket blodigt uppror, blir alla replikanterna bannlysta från jorden. Dessutom får de bara en livslängd på fyra år. Inom polisen skapas en specialstyrka, blade runners, som ska identifiera och döda de replikanter som återkommer till jorden.

Deckard är en pensionerad blade runner, men får återgå i tjänst när det kommer ner en grupp av våldsamma replikanter till jorden och gör allt för att leva ett vanligt liv. Därefter får man följa Deckards öde, hur han gör allt för att överleva alla livsfaror han möter i samband med att han slåss mot androiderna.

Blade Runner 2049

”Blade Runner 2049” är uppföljaren till ”Blade Runner” och specialpoliserna blade runner kämpar fortfarande 35 år senare mot replikanter som vill leva ett liv i Los Angeles och gömma sig i denna storstad. De flyr ständigt från rymdkolonierna. Det är Jared Leto som spelar huvudrollen och skildrar ”Ryan Gosling” och än en gång får man möta Harrison Ford som ”Rick Deckard”. De råkar ut för ett fall som utmanar dikotomin mellan syntetiskt och biologiskt liv.

Det finns vissa grundämnen från den första filmen med och det känns bekant. Hela landskapet i storstaden som ses från ovan är som ett stort svart hav av byggklossar, men nere på gatunivå så sjuder staden av ett liv av kaos med neonskyltar, människor som trängs och reklamhologram runt om.

Man får en känsla av ett regn som strilar hela tiden, sotflingor som yr runt om i luften och de antiseptiska lukterna, vilket helt enkelt innebär en vanlig storstadsmetropol som myllrar av liv. Allt pågår utanför den ensliga blade runnerns lilla trångbodda och kvadratiska lägenhet.

Detta gör att filmen ger en annorlunda upplevelse och kontraster jämfört med vad man annars är van vid i en sci-fi film. Filmen är en mycket väl godkänd uppföljare och är en triumf, speciellt visuellt, samt är en epokgörande cyberberättelse.

Slutord

Oavsett vilken av filmerna man ser så är det väldigt speciella filmer och lämnar ingen oberörd. För tanken finns där att det kanske kan bli ett sådant samhälle en gång i framtiden, med tanke på hur långt det har kommit inom android- och cyber-tekniken i dagens läge.

nullpoint