Spänning i District 9

Film

Peter Jackson har producerat science fiction-äventyret “District 9” (2009) som utspelar sig i framtidens Sydafrika. Filmen handlar om rymdvarelser som efter att deras rymdskepp strandats ovanför Johannesburg, hålls fångna i en kåkstad där de har befunnit sig i tjugo års tid.

Mänskligheten hade förberett sig på strid när dessa utomjordingar anlände men då ingenting hände fick de placeras i distrikt 9 i väntan på att jordens länder skulle komma fram till vad som skulle hända med dem. Sharlto Copley spelar (Wikus van der Merwe) en regeringstjänsteman som fått i uppdrag att flytta utomjordingarna till ett nytt läger. Detta är utomjordingarna naturligtvis inte alls intresserade av. Människorna är egentligen bara intresserade av utomjordingarnas överlägsna vapenteknologi men dessa kan bara aktiveras med hjälp av utomjordingarnas DNA. Exakt hur vet man inte heller.

När tjänstemannen dyker upp med en insatsstyrka för att flytta varelserna råkar han bli infekterad av ett virus som långsamt förvandlar honom till en av dem. Utstött och jagad tvingas han gömma sig inne på district 9 där han får en vän och medhjälpare i utomjordningen Christopher Johnson. Filmen speglar rädslan för utomjordingar och deras teknologi samt rasspecifik segregation.

nullpoint