Framtidsaction med Tom Cruise i Minority Report

Film

Framtiden är ljus! Inga mord begås längre i det urbana Washington D.C. under 2050-talet.

Det beror på Pre-Crime-initiativet. Några prekognitiva personer med särskilda förmågor att se vad framtiden har i sitt sköte har låsts in och befinner sig i en slags dvala, vilket är ett pris som de har fått betala för att samhället ska få bukt med alla mord. Inte så etiskt, däremot väldigt utilitaristiskt, d.v.s. att nyttan blir större än förlusten av personlig frihet för de tre prekognitiva som inte lever ett fritt liv.

Och systemet har fungerat! Pre-Crime infördes på prov för flera år sedan Washington-området och inga mord har inträffat där sedan dess. När en rapport om ett snart förestående mord dyker upp rycker en styrka med speciella poliser snabbt ut.

En av dem är John Anderson, spelad av Tom Cruise. Han jobbar även med att utreda brott innan de begås och tolka de drömska bilder som överförs från de prekognitivas hjärnor, som blir till bilder och hologram.

Anderson är övertygad om systemets briljans.

“Det finns inget fel med systemet”, menar han. “Det är perfekt!”

Att brottet– mordet – stoppas innan det inträffar betyder inte att det skulle inträffa, menar han i inledningen av filmen. Som om det vore en naturlag, något förutbestämt, vad som ska ske i framtiden.

Men tänk om de prekognitivas orakelliknande prediktioner skulle vara felaktiga? När Anderton själv pekas ut som gärningsman för ett framtida mord flyr han och går under jorden, fast besluten att rentvå sig själv och reda ut en framväxande komplott. För han skulle ju aldrig mörda någon…eller? Intrigen vecklar ut sig och det visar sig snart att något inte står rätt till. Något är korrupt på Pre-Crime.

Minority Report är en actionfylld men samtidigt tänkvärd film. Dessutom gör sig en högtid påmind, men den är lite otippad. I några scener träffar vi på Peter Stormares karaktär, en ögonläkare som utför operationer svart. Han går visserligen inte omkring i halloween kläder vilket väl hade varit rätt otippat, men att höra honom eller hans assistent sjunga midsommarsången “Små Grodorna” (på svenska!) är oväntat.

Tom Cruises karaktär John Anderson besöker honom för att man i framtiden blir identifierad var man än befinner sig.

Sensorer läser av människors ögon – och direkt efteråt utsätts de stackars avtrubbade människorna för “personlig” reklam.

För en person på rymmen är ögonavläsning ett större problem än att bli utsatt för reklambombardemang eftersom avläsningen gör att staten, som också har tillgång till ögonavläsningssystemet, hela tiden håller ögonen på var man befinner sig. Den enda lösningen blir att anlita en svart läkare i den undre världen och byta ögon(!), i några scener som inger en ruggig känsla på grund av Peter Stormares karaktär- en rätt läskig ögonläkare som inte direkt framstår som förtroendeingivande. Som tur är vet han åtminstone vad han gör, och Anderson lyckas byta ögon.

Minority Report är en science fiction-film som ger en fascinerande bild av framtiden.

Dessutom får tittaren fundera över den etiska frågan som även huvudpersonen ställs inför: Kan man verkligen dömas på förhand för ett brott som man ännu inte har begått?

nullpoint