Klassamhälle i Elysium

Film

Matt Damon spelar huvudrollen Max i filmen Elysium från 2013. Han arbetar på en fabrik och försöker skapa sig ett ärligt liv efter att tidigare ha sysslat med bland annat bilstölder. På fabriken tillverkas de robotpoliser som ser till att människorna på den dystopiskt ödelagda och slumartade planeten Jorden sköter sig.

Handlingen kretsar kring ett klassamhälle där de rika uppehåller sig på rymdstationen Elysium som är de rikas och mäktigas ö dit inga fattiga människor från Jorden tillåts tillträde. Denna rika och vackra rymdstation är den miljöförstörda och havererade planetens raka motsats. Här uppe är försvarsminister Delacourts (Jodie Foster) ord lag.

När Max blir svårt strålskadad på arbetet tvingas han bryta sig in på rymdstationen för att få tag i botemedel. Lyxen han möts av när han når Elysium är fundamentalt olik de usla förhållandena som de oönskade människorna på Jorden lever under. Här finns varken sociala problem eller fattigdom. Dödliga sjukdomar på jorden kräver endast enklare behandlingar på Elysium.

Parallellerna till samtidens låsta grindsamhällen är tydliga där kameraövervakning och patrullering är vanligt förekommande. Detta är ett sätt för överklassen att hålla den fruktade underklassen utanför. Konsekvenserna av klassamhället illustreras i filmen liksom skillnaden mellan u-länder och i-länder.

nullpoint