Wonder Woman

Film

Filmen Wonder Woman hade världspremiär i juni 2017. Den baserar sig på en tecknad serie med samma namn, som publicerades första gången på 1940-talet. Serien handlar om Diana Prince, en superhjältinna som växer upp på en hemlig paradisö, endast befolkad av amasoner. Ett flygplan kraschar på ön och när piloten sedan återvänder till “patriarkatets värld”, följer hon med. Wonder Woman blev snabbt en feministisk ikon och fick i många sammanhang symbolisera kvinnors egenmakt och styrka. Under 40-talet bestod serievärlden först och främst av manliga superhjältar. Förlaget All-American Publications ville utveckla en kvinnlig superhjälte och på så sätt föddes karaktären Wonder Woman.

1974 skapades TV-serien med samma namn. Skådespelaren Lynda Carter iklädde sig rollen som superhjältinnan och med hjälp av välgjord kostymering och smink, liknade hon verkligen hjältinnan i den tecknade serien. TV-versionen baserar sig visuellt på den tecknade seriens estetik. Introt till avsnitten består av en animerad Wonder Woman, som utför hjältedåd medan programtiteln flimrar förbi. Scenövergångar och reklampauser markerades med klassiska seriesymboler, så som stjärnfall och blixtar. Programmet följde originalmanuset till mångt och mycket, förutom delen om hennes uppväxt på den hemliga paradisön. Som “civil” superhjälte arbetade Diana Prince som officer i marinkåren.

Louvren upplyst på kvällenDet var också i TV-serien som Dianas klassiska sätt att förvandla sig till Wonder Woman utvecklades. När det är dags för Diana att bli superhjältinnan, genomgår hon förvandlingen genom att snurra kraftigt. Producenterna försökte komma fram till ett fungerande sätt att förvandla Diane till superhjälte. Lynda Carter föreslog själv att hon skulle snurra för att genomgå förvandlingen och det var också så som det sedan blev.

Fler äventyr med Wonder Woman

Filmen från 2017 regisserades av Patty Jenkins, som debuterade 2003 med den prisbelönta långfilmen Monster. I den nya Wonder Woman arbetar Diana på Louvren i Paris. Handlingen tar sin början i det som TV-serien i stort sett hoppade över: nämligen Dianas uppväxt bland amasoner. Efter att den amerikanske piloten Steve Trevor landar på ön och berättar sin historia, inser hon att hon måste följa med honom tillbaka, rätt in i första världskriget. Där börjar Wonder Womans arbete mot världsfred.

 

Steve har berättat att tyskarna försöker framställa dödliga gaser och det blir Dianas uppdrag att stoppa den besinningslösa krigsguden Ares, som ligger bakom det som kan bli människans undergång. Genom sin fostran och träning som amason, kan hon tränga igenom tyskarnas fiendelinje och bidra till att fredsförhandlingarna kommer igång.

Nu är det också bekräftat att det ska komma en uppföljare under 2019; Wonder Woman 2. Det är återigen Patty Jenkins som regisserar och den israeliska skådespelaren Gal Gadot som har huvudrollen. uppföljaren utspelar sig på 80-talet och tar därmed ett stort kliv genom decennierna; från det tidiga 1900-tal som den första filmen utspelades i. Utgångspunkten är denna gång kalla kriget och filmen utspelar sig i USA. Enligt källor med inblick i produktionen, får Wonder Woman återigen en egen film, utan att det blir ett möte med andra superhjältar i vårt universum, som exempelvis Batman eller Superman.

nullpoint