Labyrinter i The Maze Runner

Film

Filmen The Maze Runner från 2014 är en filmatisering av författaren James Dashners bok med samma namn. Dylan O’Brien spelar den unge mannen Thomas som en dag plötsligt vaknar upp i en hiss strax innan han släpps av på en mystisk plats kallad The Glade där det finns fler unga män med minnesförlust.

Till en början verkar den grönskande platsen vara en oas där alla gör sitt för att samhället ska fungera men i själva verket är platsen ett fängelse omgärdad av en stor labyrint. Denna fruktansvärda labyrint är öppen på dagen då några få modiga män försöker kartlägga dess vindlingar i hopp om att finna vägen ut. På natten stängs labyrinten och hemska monster dödar alla som befinner sig innanför dess väggar.

Thomas bestämmer sig för att bli en av de som undersöker labyrinten för att få en chans att lämna den. Labyrinten är full av faror och dessutom flyttar sig väggarna varje natt. Det gäller att vara uppmärksam och försöka finna ett mönster i detta sociala labyrintexperiment som för tankarna till samtida dokusåpor. Det finns också en dold varning i att saker och ting inte alltid är som de verkar vara vid första anblicken.

nullpoint