Skapa ditt eget samhälle i Cities: Skylines

Film

Cities: Skylines är ett datorspel från 2015 som är skapat i spelmotorn Unity och finns till Windows, Mac OS X och Linux. Det påminner mycket om de gamla klassiska SimCity-spelen. Det är med andra ord ett slags simulator där du kan bygga din egen stad och ett komplett fungerande samhälle med infrastruktur, el- och vattenförsörjning med mera. Det gäller att göra de rätta prioriteringarna och lyckas hålla ekonomin i balans, så man har råd att göra nya investeringar.

Bygg ditt eget Stockholm

Man väljer själv om man vill bygga ett mindre samhälle eller en storstad. På nätet kan man bland annat hitta personer som har gjort mer eller mindre exakta kopior av Stockholm i Cities: Skylines. Det gäller även att se till att utbilda sina invånare inför rekryteringen av personal till arbetsplatserna i Stockholm 2.0, eller vad man nu väljer att kalla sin fiktiva stad. Vissa typer av jobb kräver nämligen att man har invånare som är högutbildade.

Man måste även planera hur vägar dras, fastigheter placeras, hur kollektivtrafiken går och även justera skattenivån. Samtidigt måste man se till att hålla sina invånare i staden friska och nöjda. De kan nämligen störas av biltrafik och andra oljud om man placerar deras bostäder på ostrategiska platser.

Allteftersom låses nya funktioner och tillgångar upp i spelet, bland annat skolor, sjukhus och brandstationer. När man har kommit en bit in i spelet kan man dessutom dela in sin stad i olika distrikt och reglera dessa individuellt. Det kan till exempel innebära att man har ett särskilt distrikt för turister, ett industridistrikt, nöjesdistrikt, IT-distrikt och ett annat där kollektivtrafiken är gratis. IT-distrikten kännetecknas bland annat av att det bara behövs hälften så mycket arbetskraft i dem, samtidigt som det går åt 30 procent mer el. Skatteintäkterna är dock 30 procent högre i dessa distrikt.

Flera tilläggspaket

Cities: Skylines har fått höga betyg, med ett snittbetyg på 85 av 100 hos Metacritic. Det har även släppts flera tilläggspaket (DLC:n) till spelet:

  • [b]After Dark[/b] var det första DLC:t som släpptes; det lägger till dygnscykler så det även kan bli natt i spelet. Fängelser och taxibilar är två andra nyheter.
  • [b]Snowfall[/b] gör att man kan få snö, regn, åska och dimma i sin stad. DLC:t lägger även till temperaturförändringar, plogbilar och spårvagnar.
  • [b]Match Day[/b] är en mindre gratisexpansion som bara lägger till en fotbollsarena.
  • [b]Natural Disasters[/b] är det tredje DLC:t och adderar naturkatastrofer, radiostationer och ett scenarioläge till spelet.
  • [b]Mass Transit[/b] lägger till nya kollektiva färdmedel i form av färjor, linbanor, monorail och luftskepp.
  • [b]Concerts[/b] är en mindre expansion som gör att man kan anordna konserter och festivaler i sin stad.
  • [b]Green Cities[/b] är det senaste DLC:t och fokuserar på miljömedvetenhet med bland annat elbilar, återvinning och solpaneler.
nullpoint