Tävling på liv och död i The Hungergames

Film

Jennifer Lawrence spelar den unga kvinnan Katniss Everdeen i filmatiseringen av författarinnan Suzanne Collins första bok “The Hunger Games”. Boken är den första i en trilogi vilket också ledde till tre filmer i samma serie. I svensk översättning kallas den första filmen “Hungerspelen” och den hade premiär 2012.

Handlingen utspelar sig i ett framtida USA där alla de olika staterna istället delats in i 12 distrikt. Huvudpersonen Katniss och hennes familj bor i Distrikt 12 som visar sig vara ett av de fattigare distrikten. Katniss tillbringar dagarna i skogen med sin vän Gale (Liam Hemsworth) för att jaga mat åt sin familj. Tillvaron verkar trots allt idyllisk tills tittaren får höra talas om hungerspelen.

Varje år håller nämligen den styrande regimen i en tävling där 24 ungdomar slåss för sina liv i en dokusåpa och deras kamp blir tv-sänd underhållning över hela landet. Spelen hålls helt enkelt för att verka avskräckande på distrikten och förhindra uppror och revolter. Tävlingen går ut på att två ungdomar, en flicka och en pojke, från vart och ett av de olika distrikten lottas fram för att slängas ut i ett okänt landskap där bara den starkaste överlever.

När Katniss lillasyster lottas ut som en av deltagarna från distrikt 12 erbjuder hon sig att ta hennes plats och ett svindlande äventyr på liv och död tar sin början. Hon blir den starka hjältinnan som kommer att förändra allt. Detta är dock inte bara en berättelse om en tonårsflickas väg in i vuxenlivet utan själva historien bär också ett politiskt budskap. Främst är kontrasterna väldigt tydliga i denna dystopiska berättelse. De 12 distrikten är förslavade och präglade av olika stadier av hunger och nöd medan livet i den futuristiska huvudstaden Capitol präglas av överflöd och rikedom.

Det politiska budskapet kretsar kring att inte blint lita till makthavare utan att ifrågasätta sakernas natur samtidigt som det finns en öppen kritik mot massmedia och reklam som stundtals skapar illusioner om verkligheten i makthavarnas tjänst. Filmen är ett varnande exempel på hur det kan gå när människor tillåter att det finns uppenbara klyftor i världen där vissa får svälta medan andra lever i överflöd på deras bekostnad.

Den dystopiska världen blir alltmer påtaglig under spelets gång och Katniss får kämpa hårt för att överleva medan regimen använder sig av fula trick för att öka dramatiken och spänningen. Det är lätt att dra kopplingar till antikens Rom och Colosseum. Det visar sig dock att regimen fundamentalt har underskattat Katniss Everdeen.

nullpoint