Vårt samhälle idag

Film

Det undgår väl egentligen ingen hur hårt och kallt vårt samhälle blivit idag. När hemska terroristvindar blåser runtom i världen är det ännu mer viktigt att vi försöker hålla ihop i samhället och behandla och se varandra med respekt. Annars är vi alla totalt förlorade.

Det skulle behövas spridas lite mer glädje, kärlek och omtanke i samhället idag och även om det finns väldigt många eldsjälar som jobbar på det behöver vi bli fler. Det måste kunna finnas mer i ett samhälle än enbart en tävling i att tjäna mest pengar, att ha det snyggaste modet eller äga den nyaste mobiltelefonen. Idag har nästan varenda människa en smartphone och där har det blivit lite av hysteri, även bland den yngre generationen.

När man numera umgås och ses är det inte en ovanlig syn att allas telefoner åker upp på bordet, man tar gruppbilder och kanske lägger ut bilderna på sociala medier. Inget konstigt kanske men när en hel kväll går åt till att ta den roligaste bilden eller få mest likes för den kanske det gått något överstyr.

Redan unga barn och tonåringar äger ofta en egen smartphone och det som medfört mycket av det tuffa klimat vi har i samhället idag beror på att vi inte bara kan ringa på våra telefoner utan vi kan vara uppkopplade mot omvärlden praktiskt taget överallt och dygnet runt. Våra barn kan också lätt hitta sin väg ut i den digitala världen för att surfa runt. På gott och ont.

Därför är det väldigt lätt idag att få tag i information och se bilder som kanske inte alltid är bra för barn och ungdomar. Spärrar har liksom släppts lite väl mycket och istället för att samhället blir tryggare genom att vi lättare kan kommunicera med varandra världen över i våra telefoner har det istället blivit tvärtom.

Skönhet och utseende är ett annat område där dess intresse ökat ofantligt mycket och att kunna gå på sin lunch för att fixa till läpparna eller få botox för att släta ut rynkor är inget ovanligt idag. Även åderbråcksbehandling har ökat något enormt och självklart ska man utföra en sådan behandling om man lider av sina åderbråck på något sätt. I Aftonbladet kan man läsa om hur vanligt det är med skönhetsoperationer och att väldigt många människor vill göra det.

Däremot behöver samhället kanske få mer förståelse för att skönhetsingrepp inte bara utförs för att man är missnöjd med sina läppar eller något annat. Dessa ingrepp kan ju även bero på att man i grund och botten mår väldigt psykiskt dåligt och verkligen behöver göra något skönhetsingrepp för att bättra på sin självkänsla och mående. Detta borde bli tydligare i samhället så att stämpeln av skönhetsingrepp ändras något.

Detta kanske är ännu mer viktigt att förstå när man läser en artikel i Expressen där yngre barn drabbas av samhällets hets och stress som mynnar ut i ätstörningar. Att få barn mer upplysta om att skönhetsidealet inte enbart handlar om utseendet är något som alla i samhället bör se till att barnen förstår.

nullpoint