Ekonomisk krasch i verklighetsbaserade The Big Short

Film

I den verklighetsbaserade filmen “The Big Short” från 2015 får vi följa flera grupper av investerare som satsat emot den amerikanska bolånemarknaden. Filmen bygger på den verkliga ekonomiska krisen som började i USA 2007 och som till följd tog med sig hela den globala ekonomin i en mörk nedåtgående spiral.

Filmografi – The Big Short

 

Filmen regisserades av Adam McKay som innan The Big Short bland annat hade regisserat filmen “Anchorman” och uppföljaren till filmen. Bland rollerna i The Big Short hittar vi skådespelare som Ryan Gosling, Christian Bale, Brad Pitt och Steve Carell.

En tydlig förklaring till händelserna

Man kan tro att en film som handlar om den amerikanska bolånemarknaden och ekonomisk kris ska vara fullständigt obegriplig, men så är inte fallet. Adam McKay har gjort ett strålande jobb med att förklara den så kallade Subprime-krisen och hur allt hänger ihop. Det finns flera, nästintill, dokumentära inslag i filmen där filmen pausas och skådespelaren vänder sig mot kameran för att förklara ett begrepp eller en händelse mer ingående. The Big Short är en film alla bör se för att förstå hur ömtålig den globala ekonomin kan vara och vilka skador detta medför på samhällen.

Var förberedd inför nästa kris

Ett klokt investeringsråd är att inte samla alla ägg i samma korg. Det vill säga att man diversifierar sin aktieportfölj samt att man sparar i flera olika former. Aktier är inte det enda sättet att spara pengar med avkastning. Du kan spara pengar på ett bankkonto med ränta eller använda dig av en tjänst som Savr.com där du månadsvis sparar i fonder och ser pengarna växa.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att vara förberedd inför nästa ekonomiska kris – och den kommer att komma.

Stora företag gick under på grund av krisen

Det var flera stora företag som gick i konkurs under Subrime-krisen. Ett företag som gick i konkurs pga subprime-krisen var banken Lehman Brothers. Ett företag som funnits i 158 år med över 25 000 anställda. Lehman Brothers konkurs anses vara den största anledningen till att krisen blev global.

Ett annat stort svenskt bolag som gick under var investmentbanken Carnegie. Under finanskrisen togs Carnegie över av staten för att förhindra en konkurs. Carnegie hade en övervärderad tradingportfölj som fick värderas ned med hela 630 miljoner kronor. 2007 tilldelades investmentbanken det högsta bötesbeloppet någonsin av Finansinspektionen. Bötesbeloppet uppgick till 50 miljoner kronor och verkställande direktör tillsammans med styrelsen fick lämna sina uppdrag.

När kommer nästa kris?

Man kan aldrig veta med säkerhet när nästa stora ekonomiska kris infaller. Men i The Big Short och i verkligheten var det flera investerare som lyckades förutsäga att bolånemarknaden skulle krascha. Genom att lista ut detta och satsa emot bolånemarknaden kunde de kamma hem enorma vinster. Så visst finns det personer som kan förutspå ekonomiska kriser i viss mån, men att denna information når allmänheten innan det är för sent är mindre troligt.

nullpoint