F I R E – Financial Income, Retire Early

Film

Financial income, retire early. Det står förkortningen f . i . r . e . för. Det handlar om en ny rörelse som funnits några år i USA och nu börjar sprida sig mer och mer till Sverige och Europa. Tanken är att man ska spara gott om pengar under ett par år och bygga upp en viss summa pengar så att man sedan kan gå i pension tidigt om man vill, och leva inte på sparpengarna i sig utan på fyra procents avkastning som pengarna ger i utdelning på börsen. Det hela är faktiskt ganska intressant att grotta ner sig i som teori. Däremot kanske Fire inte passar alla om man faktiskt ska leva efter det också.

Att göra en budget i teorin är ju enkelt men att följa den kan vara desto svårare. Därför är Fire något som kan vara mer knepigt och besvärligt att faktiskt genomföra på riktigt än som teoretisk plan och idé.

I ett inslag på SVT Nyheter så visar en ganska ung person som sysslar med Fire, alltså att spara mycket som ung och sedan kunna dra sig tillbaka tidigt, hur det kan gå till. Med några räkneexempel går hon igenom hur man kan lägga upp sin egen Fire-plan. Det hela bygger både på att lägga undan en ganska rejäl bit av sin lön och på att få utdelning på börsen genom fonder eller aktier för de pengar som man sparar. Hur mycket av ens lön som man är beredd att lägga undan avgör hur många år som det kan ta innan man skulle kunna dra sig tillbaka, i teorin, och sluta jobba och i stället leva på sina besparingar. Man ska lägga undan ganska mycket, kanske så mycket som 50-70 procent av lönen. Man behöver även med fördel leva billigt, kanske åka buss eller cykla och avstå bil, bo billigt med mera.

Värt att nämna är dock förstås att det finns en annan risk här. Lever man på egna besparingar får man heller inte lika mycket pension i form av statlig allmän pension samt tjänstepension. Lever man på sparade pengar och avkastning på de pengarna så har man inte pensionen som en trygghet, åtminstone inte lika hög pension som om man jobbar under många år.

Vill man få mera tips kring ekonomi kan man även titta närmare på ekonomiguiderna.se, där finns tips om både Fire, pensioner och mycket annat. I Fire räknar man med att leva på fyra procent per år. Det är en försiktig estimering. Fyra procent av vad? Av de pengar som man har sparat ihop.

Om man till exempel sparar ihop fem miljoner kronor och tar ut fyra procent per år så är tanken att ens förmögenhet ska vara konstant för att avkastningen på börsen varje år ska täcka upp för de pengar som man tar ut för att leva på. Om man tar ut fyra procent av fem miljoner kr så har man 200 000 kronor per år att leva på vilket blir ungefär 16 500 kronor i månaden.

nullpoint