The Book of Eli

Film

Filmen “The Book of Eli” från 2010 är ett ypperligt exempel på en dystopiskt skrämmande framtid där samhället har fallit sönder. Denzel Washington spelar den blinde mannen Eli som befinner sig på vandring i ett färglöst och ödelagt landskap 30 år efter en förödande kärnvapenapokalyps där faror lurar runt varje hörn.

Denna mörka verklighet speglar en värld som visserligen har överlevt ett kärnvapenkrig men som har lämnats totalförstörd. Både invånare och omgivningar är märkbart påverkade av det som har utspelat sig. Handlingen kretsar kring en mycket speciell bok som Eli både bär och skyddar. Boken är den sista i sitt slag i världen och den får inte hamna i orätta händer. Det är naturligtvis Bibeln det hela handlar om. Det uppenbaras tidigt att denne Eli följer en religiös kallelse att föra Bibeln västerut där civilisationen försöker återuppbygga samhället på nytt.

Gary Oldman spelar antihjälten Carnegie som gör allt i sin makt för att lägga vantarna på Bibeln i syfte att använda trons makt för att kontrollera folket. Något som gjorts otaliga gånger under historiens gång. Mila Kunis i sin tur spelar karaktären Solara som slår följe med Eli på den strapatsfyllda färden genom ett landskap där vattenbrist, stark sol och andra människor utgör de största hoten.

Det visar sig i slutet att denna eftertraktade Bibel är av en alldeles särskild sort. Bibeln är nämligen ingen vanlig bibel utan den är skriven med blindskrift. Nu får tittaren veta att Eli i själva verket är blind. Han har med andra ord blivit kallad av Gud att fullfölja uppdraget och därmed se till att det nya samhället och civilisationen kunde byggas på trons trygga grund. Den religiösa propagandan i filmen är påtaglig. Att det dessutom är en svart man som räddar världen leker också med stereotyper på ett tydligt sätt. Antihjälten är däremot vit vilket ger en signal om att ordningen i den nya världen kommer att bli en annan där alla människor är varandras likar.

Hoppet finns ständigt närvarande i filmen. Det finns en möjlig lösning bara Eli lyckas med sitt uppdrag. Varningen och hotbilden handlar helt enkelt om människans förkärlek för krig och vad som kan hända i kombination med kärnvapen. Risken att förlora tron är också påtaglig men för den som tror finns det framtidshopp.

nullpoint