Kamp för överlevnad i The Road

Film

“The Road” från 2009 översattes till “Vägen” på svenska och är en filmatisering av författaren Cormac McCarthys bok med samma namn. Handlingen utspelar sig i ett ödelagt USA där det bokstavligen råder fullt kaos. Tittaren får följa en man (Viggo Mortensen) och hans son (Kodi Smit-McPhee) på en lång vandring söderut i ett förött, iskallt landskap utan liv under en grå himmel utan ljus medan de letar efter mat och någonstans att sova.

De får kämpa för att överleva i en värld som i sin tur har överlevt någon typ av onämnbar katastrof som obönhörligen har lett till den fruktansvärda och skrämmande värld de nu befinner sig i. Allt som finns kvar efter samhällskollapsen är ett totalt ödelagt landskap utan vare sig växt- eller djurliv. Rövare, kannibaler och vilsna människor härjar fritt i denna laglösa ödemark.

Många diskuterar huruvida filmen är dystopisk eller endast apokalyptisk eller kanske både och. Den passar dock alldeles ypperligt i genren samhällskollaps och den bjuder helt klart på en dystopisk verklighetsbild. Budskapet skulle kunna vara att människan redan har färdats en bra bit på vägen mot total katastrof och en döende planet. Om vi löper hela linan ut finns denna döda värld att vänta.

En av filmens mest skrämmande scener är utan tvekan när far och son finner ett ovanligt välbehållet hus i utkanten av staden och hoppas hitta förnödenheter. Istället upptäcker de att de snubblat över ett gäng kannibaler som föder upp människor till mat i källaren. Uppskrämda flyr de därifrån.

Far och son är på väg mot det gråa havet som livlöst slår mot kusten. Havet står för hoppet i denna hopplösa film. Det gör kärleken också och den är stark mellan de båda som är utlämnade åt elementen och varandra.

nullpoint