The Road Warrior

Film

Mad Max 2 fick heta “The Road Warrior” här i Sverige sedan den första filmen blivit förbjuden att visas på biograferna. Filmen släpptes 1981. Mad Max som spelas av Mel Gibson åker omkring i sin bil i öknen på jakt efter mat och bränsle i spillrorna av ett samhälle där nästan all olja är slut och dyrbarare än guld och där totalt kaos råder.

Den första Mad Max filmen släpptes 1979 och 1985 kom “Mad Max borton Thunderdome”. Trilogin utspelar sig i den australiensiska öknen och handlar om vad som händer med ett samhälle som har blivit beroende av olja. Framför allt är det hotbilden av vad som händer med detta samhälle när oljan tar slut som The Road Warrior egentligen handlar om. Kaos och laglöshet är ett faktum och människan visar sig från sin absolut sämsta sida.

Den dystopiska miljön i filmen satte prägeln på hur den ödelagda framtiden efter en samhällskollaps ser ut. Människorna samlas i mindre byar och försöker försvara sina små oljereserver så gott de kan mot rövare, plundrare och mördare. Hoppet finns dock i den fördetta polisen Mad Max som har tröttnat på eländet. Efter fruns och dotterns brutala död söker han hämnd.

nullpoint