Datasimulering i The Matrix

Film

Keanu Reeves spelar huvudrollen som karaktären “Neo” i 1990-talets stora kassasuccé “The Matrix”. Filmen tar både action och science fiction genren till nya höjder i en dystopisk värld som fungerar som en jättelik illusion. Under ytan visar sig så småningom den fruktansvärda sanningen. Filmen blev en stor succé över hela världen när den kom 1999 och den skildrar en värld där datorerna har tagit över. Med undantag av ett fåtal människor i motståndsrörelsen har hela mänskligheten förslavats.

Handlingen kretsar kring dataingenjören Thomas Anderson som på fritiden ägnar sig åt datahackning under namnet Neo. En sen kväll när han sitter uppe och arbetar vid datorn börjar den skriva av sig själv. Neo beslutar sig för att följa instruktionerna och senare samma natt träffar han Trinity (Carrie-Anne Moss) på en dansklubb. Hon berättar att den datakod han sökt existerar och att hennes chef Morpheus (Laurence Fishburne) vill träffa honom.

När Neo äntligen får möta denne Morpheus berättar han saker som får det att vända sig i magen på vem som helst. Neo kan dock fortfarande välja om han vill veta hela sanningen eller återvända till sitt till synes normala liv och fortsätta som om ingenting hänt. Detta val konkretiseras av två piller där det röda leder till insikt om sakens rätta natur och det blå pillret tillbaka till illusionen. Neo vill veta om det Morpeus säger om den dataanimerade världen The Matrix stämmer. Han sväljer det röda pillret och vaknar upp i en vattenfylld tank med kablar fastnaglade över hela kroppen. Runt omkring tanken syns hundratusentals likadana. Plötsligt dyker en maskin upp som hjälper Neo att komma loss och för honom till Morpheus skepp.

Enligt Morpheus lever alla människor i en framtid som medvetet är dold för dem. Sanningen är att det som är kvar av den fria mänskligheten slåss mot maskiner som använder människorna som energi för att kunna existera. Människans föds inte längre naturligt utan odlas i jättelika fabriker till batterier som driver maskinerna. Artificiell intelligens har gjort det möjligt för maskinerna att ta makten och utnyttja människan på detta vis när maskiner som kunde tänka själva plötsligt löpte amok. Den underjordiska staden Zion är människans sista utpost. Där håller motståndsrörelsen till.

Filmen har tydliga messianska kopplingar då Morpheus är fullständigt övertygad om att Neo är den utvalde frälsargestalten som enligt profetian ska komma att rädda hela mänskligheten. Neo vet först inte vad han ska tro men efter mötet med de beryktade agenterna som är maskinernas spionprogram i den datasimulerade världen inser han att Morpheus talar sanning. Han blir dock inte klokare av mötet med det berömda “oraklet” men illusionen är definitivt bruten.

Filmen fick två uppföljare i “The Matrix Reloaded” och “The Matrix Revolutions”. Båda filmerna släpptes i början och i slutet av 2003. Specialeffekterna är fantastiska och utanför simuleringen syns den verkliga världen som är totalt ödelagd.

nullpoint